Piepende adapters

Door NoUseWhatsoever op donderdag 5 september 2013 11:36 - Reacties (22)
Categorie: Vrije tijd, Views: 26.880

Het is mij de afgelopen weken bij een aantal van mijn apparaten opgevallen dat de adapters een flinke en constante piep geven wanneer ze in het stopcontact zitten. Veel van die apparaten zitten continue aan de stroom dus de constante hoge piep kan vrij storend zijn. Ik heb daarom al enkele apparaten van de stroom af gehaald en plug ze in als ik ze echt nodig heb. Dit is bij een infrarood extender en mijn PS3 dock toch vrij onhandig vind ik.

Ik heb het nu ook met de oplader van mijn telefoon. Ik heb een Acer Liquid S1 Duo en met de oplader die in de doos zat, begint de piep pas als de telefoon op 100% zit. Dat is vaak als ik al slaap en onlangs werd ik zelfs wakkeer van de piep. Ik heb toen de oplader vervangen door die van mijn Samsung Galaxy Note 10.1 tablet en die piept alleen als hij niet aangesloten is aan de telefoon. Zodra ik de telefoon inplug, houdt de piep op.

Is het zo dat ontwikkelaars van deze apparatuur te oud zijn om de hoge piep waar te nemen in tests, ligt het aan de stekkerdoos waar de adapter is aangesloten, of ligt het aan de kwaliteit van de electronica? Ik vind het in elke geval zeer irritant en heb dus even wat 'desk research' gedaan.

Volgens enkele websites en fora die ik heb gevonden, kan het komen doordat de lader wat ouder wordt en de wikkelingen van de spoelen wat losser zijn gaan zitten. Ik heb dit echter ook bij adapters die net uit de doos komen. Op weer een andere website staat dan ook een verklaring dat alle adapters piepen, maar de ene meer dan de andere. Dit geluid is altijd aanwezig omdat de stroom door de spoelen wordt omgevormd waardoor kleine magnetische velden de pulserende spanning hoorbaar makenbron.

Op een Techzine forum over een piepende livebox adapter wordt aangeraden de bijgeleverde adapter te vervangen door een andere die je bij de bouwmarkt aanschaft. Dat ga ik misschien maar doen dan, want ik heb laats mijn plasma tv vervangen voor LED omdat ik de plasma zoem niet prettig vond, maar nu hoor ik de adapterpiep (leuk woord; moet je een paar keer achter elkaar zeggen) weer stukken beter :( Achja, dan heb ik weer wat te doen...

Volgende: Alfons 03-'14 Alfons
Volgende: 3 weken rondreis in Japan [Deel 2] 08-'13 3 weken rondreis in Japan [Deel 2]

Reacties


Door Tweakers user HyperBart, donderdag 5 september 2013 11:39

Dat staat bekend onder de term "coil whine" of "coil noise" en is een vaak gehoord fenomeen in technologie-land.

http://en.wikipedia.org/wiki/Coil_noise

Door Tweakers user Stroopwafels, donderdag 5 september 2013 11:40

Ik heb hier een splinternieuwe LED lamp van Baleno (http://baleno-lights.com/...8_Edinburgh%20(Small).png ) en de adapter hiervan maakt een een hoog piepend geluid, zelfs als de lamp niet aanstaat! Dit is inderdaad schijtirritant.

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 september 2013 11:40]


Door Tweakers user naftebakje, donderdag 5 september 2013 12:18

Alle schakelende voedingen doen dat, alleen verschillen ze in volume en frequentie. Indien mogelijk legt men bij design de frequentie hoog genoeg zodat dit buiten het hoorbare gebied zit, maar je kan altijd lagere harmonischen hebben, of door de burst mode bij onbelaste adapters toch weer in het hoorbare gebied geraken.

Een truukje wat je gemakkelijk kan proberen (als je de adapter open krijgt) is om wat kaarswas op de spoel te doen. Vaak dempt dat het geluid voldoende om het stil te krijgen.

Door Tweakers user bonus, donderdag 5 september 2013 12:46

Wat dacht je van honden, die horen die hoge tonen vaak wel. Echt niet fijn hoor en wij vragen ons dan af wat er aan de hand is want wij horen ze vaak niet.

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, donderdag 5 september 2013 12:52

@naftebakje; ik zal het eens proberen. Trilt dat er niet gewoon weer van af?
@bonus; ik heb geen hond, maar wel een kat, maar die lijkt er weinig last van te hebben gelukkig...

Door Tweakers user ResuCigam, donderdag 5 september 2013 13:26

In plaats van kaarsvet zou je ook (blanke) nagellak kunnen gebruiken.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 5 september 2013 13:29

Is inderdaad een effect van de geschakelde voeding. Het feit dat sommige het doen wanneer de batterij vol is of wanneer er geen apparaat is aangesloten is omdat de voeding de frequentie aanpast naargelang de belasting die er aan hangt wat dan weer een effect heet op de spoelen.

Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 5 september 2013 13:55

Heb jij aanpassingen gedaan in je stroom. Het is apart dat je ineens merkt dat dit gebeurd. Ik heb het al behoorlijke tijd niet gehoord, maar het kan zomaar zijn dat mijn gehoor slecht is.

Door subsonik, donderdag 5 september 2013 15:20

Dit heeft alles te maken met EU-richtlijnen om het standby-verbruik van schakelende adapters terug te dringen.

Moderne adapters, die aan deze richtlijn voldoen, gaan bij nullast hun schakelfrequentie enorm laten zakken (*) om stroom te sparen. De schakelfrequentie komt zo in het hoorbaar gebied, en meetrillende spoeltjes/condensatoren zorgen ervoor dat je gefluit hoort.

Ofwel een oudere (minder zuinige) adapter gebruiken. Of als je meer tweak-achtig aangelegd bent, zou je kunnen proberen dmv. een weerstand op de laagspanningsuitgang de adapter continu te belasten - zodat het gepiep buiten het hoorbare bereik komt.


(*) strikt genomen zakt de schakelfrequentie niet. De adapter blijft schakelen aan pakweg 100KHz (= onhoorbaar), maar slaat bijvoorbeeld 19 van de 20 schakelcycli over. Hierdoor blijft 1 van de 20 cycli over, en zit je dus met een perfect hoorbare 5KHz opgescheept!

Door Tweakers user SA007, donderdag 5 september 2013 15:44

Mm, intressant, ik hoor die piepjes zelf ook, maar heb het maar bij heel weinig apparaten.

Je kan je netspanning eens nameten, als die sterk afwijkt van 230V dan gaan de adapters van frequentie veranderen om goed te blijven werken en dan kan hij het gehoorbereik in gaan.

Kaarsvet is overigens vaak niet dun genoeg om in de binnenlagen van een spoel te komen, zou nagellak of loctite of iets in die richting pakken.

Door Tweakers user SomerenV, donderdag 5 september 2013 15:56

Ik heb het alleen bij mijn oudere 2e scherm (een ASUS) die piept wanneer hij uit staat. In standby piept hij niet of nauwelijks. Het is wel storend maar geen harde piep en niet constant.

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, donderdag 5 september 2013 16:07

Ik vind adapters voor apparaten in de woonkamer nog wel te doen; daar staat toch vaak de TV aan of zijn we anderszins bezig. Mijn telefoonoplader is echter niet acceptabel omdat ik die als wekker gebruik en niet met gepiep wil gaan slapen. Die ik heb ik nu dus ook maar vervangen voor een wat acceptabeler model

Door Tweakers user RobbyTown, donderdag 5 september 2013 17:02

Had het met een nieuwe printer model 2575. Was irritant om in slaap te komen.

Verder nog niet meegemaakt behalve bij versleten adapter. Van de telefoon.

Door Tweakers user Ps3gamer91, donderdag 5 september 2013 21:38

Heeft ook te maken met de spanning. Ik merk het vooral als ik de oplader van mn mobiel in het stopcontact heb, maar mijn mobiel is er niet op aangesloten. Dan hoor ik het ook. Ik denk dat de stroom dan rondblijft gaan in de adapter zelf.

Door Tweakers user Murdy, donderdag 5 september 2013 23:09

De lader van mijn foon, nokia1600, heeft daar ook een handje van.
Het kreng piept (voor mij) als een wilde. Ooit haal ik de trafo eruit, gooi het ding in de hars, trek het vacuum en laat het dan drogen.
Zou voldoende moeten zijn.
Maarja, heb nog 1003556 projecten liggen, dus dat zal nog wel even duren.. :+ .

Door Tweakers user ToFast, donderdag 5 september 2013 23:42

Ik meende dat je die spoeltjes ook met een heatgun onder de lijm kan spuiten waardoor de het minder trilt of het geluid wordt gedempt.

Door Tweakers user Pinheadtje, vrijdag 6 september 2013 02:05

over 10 jaar zjn je oren niet goed genoeg meer dus geduld is een schone zaak

Door Tweakers user WeZZeY, vrijdag 6 september 2013 08:32

Pinheadtje schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 02:05:
over 10 jaar zjn je oren niet goed genoeg meer dus geduld is een schone zaak
Sterker nog, je zou het moeten waarderen dat je het nu nog kan horen! ;-)

Door Tweakers user jarrin, vrijdag 6 september 2013 09:35

WeZZeY schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 08:32:
[...]


Sterker nog, je zou het moeten waarderen dat je het nu nog kan horen! ;-)
Precies, ik heb nooit dat piepje mogen horen, met mijn 21 jaar :(

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, vrijdag 6 september 2013 11:34

WeZZeY schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 08:32:
[...]


Sterker nog, je zou het moeten waarderen dat je het nu nog kan horen! ;-)
Hahaha, dat is ook wel weer zo ja. :*)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 september 2013 11:34]


Door Tweakers user Mr_gadget, vrijdag 6 september 2013 12:52

Heb dat ook met een usb lader, kan op deze manier horen wanneer mijn telefoon is vol geladen..hij start dan hoogfrequent te piepen..

Weet overigens niet of kaarsvet heel slim is in een apparaat wat redelijk warm kan worden :P Misschien is nagellak of lijm uit een glue gun slimmer

Door Tweakers user Compizfox, zaterdag 7 september 2013 17:44

subsonik schreef op donderdag 05 september 2013 @ 15:20:
Dit heeft alles te maken met EU-richtlijnen om het standby-verbruik van schakelende adapters terug te dringen.

Moderne adapters, die aan deze richtlijn voldoen, gaan bij nullast hun schakelfrequentie enorm laten zakken (*) om stroom te sparen. De schakelfrequentie komt zo in het hoorbaar gebied, en meetrillende spoeltjes/condensatoren zorgen ervoor dat je gefluit hoort.

Ofwel een oudere (minder zuinige) adapter gebruiken. Of als je meer tweak-achtig aangelegd bent, zou je kunnen proberen dmv. een weerstand op de laagspanningsuitgang de adapter continu te belasten - zodat het gepiep buiten het hoorbare bereik komt.


(*) strikt genomen zakt de schakelfrequentie niet. De adapter blijft schakelen aan pakweg 100KHz (= onhoorbaar), maar slaat bijvoorbeeld 19 van de 20 schakelcycli over. Hierdoor blijft 1 van de 20 cycli over, en zit je dus met een perfect hoorbare 5KHz opgescheept!
Dat klinkt wel logisch, want ik heb er ook wel eens last van, maar alleen als het op te laden apparaat vol is of niet ingeplugd is.

Reageren is niet meer mogelijk