3 weken rondreis in Japan [Deel 1]

Door NoUseWhatsoever op vrijdag 16 augustus 2013 14:26 - Reacties (9)
Categorie: Vrije tijd, Views: 17.345

Deze blogpost is erg lang. Daardoor heb ik het moeten opknippen in 2 delen. Helemaal onderaan de post vind je het linkje naar het volgende deel.


Introductie
Al heel lang stond Japan bovenaan het lijstje van bestemmingen waar ik naartoe op reis wilde. Dit komt voornamelijk door mijn reeds langdureige fascinatie voor Aziatische films en daardoor ook de Aziatische cultuur. Japan komt in films, anima en manga altijd op mij over als een zeer ontwikkeld en enigszins gek land. Dit wilde ik graag eens echt meemaken.

Sinds ik een goede baan had, ben ik samen met mijn vriendin gaan sparen voor een rondreis aangezien we zo veel mogelijk wilde zien voor het geval we er nooit meer terug konden keren. Ik wil graag mijn ervaringen delen omdat ik het echt aan iedereen zou aanraden om ten minste één keer in zijn/haar leven naar Japan te gaan.

Inhoud:
Dag 1 - Voorbereiding en reis
Dag 2 – Tokyo; aankomst
Dag 3 – Tokyo; centrum en Akihabara
Dag 4 – Tokyo; Ginza en Shibuya
Dag 5 – Tokyo; Ghibli Museum en Yoyogi Koen
Dag 6 – Hakone
Dag 7 – Takayama
Dag 8 – Takayama; Shirakawa-Go
Dag 9 – Kanazawa
Dag 10 – Hiroshima; centrum en museum
Dag 11 – Hiroshima; Miyajima
Dag 12 – Beppu
Dag 13 – Nagasaki
Dag 14 – Kyoto; aankomst
Dag 15 – Kyoto; Nijo-jo, parade en zen-tuinen
3 weken rondreis in Japan [Deel 2]

DAG 1 - VOORBEREIDING en de reis

Al vroeg van tevoren ben ik begonnen met zoeken naar reisbureaus. Het originele plan was om in een georganiseerde groepsreis te gaan, omdat ik bang was dat het moeilijk zou zijn om zelfstandig in Japan rond te reizen. Ik wilde graag zo lang mogelijk blijven en zo veel mogelijk van het land zien maar verder behalve de grote steden niet echt een idee van er persé in de reis moest zitten.

Ik had wel wat informatie opgezocht over de wisselkoers en rond welke tijd het beste was om op reis te gaan. De wisselkoers was vrij nadelig en daarom besloot ik veel te gaan sparen om in Japan niet op het geld te hoeven letten. Uiteindelijk viel het wel mee en zijn de meeste kosten vergelijkbaar met Nederland. Het beste seizoen om te reizen was volgens de informatie de herfst of de lente. In de zomer zou het 35 graden kunnen zijn met veel vocht in de lucht en in de winter ligt er een pak sneeuw. Omdat de lente te vroeg zou zijn, hebben we voor de herfst gekozen; oktober.

Na veel zoeken op internet en het aanvragen van informatie, ben ik bij het bureau VakantieXperts terecht gekomen. Deze hadden goede beoordelingen en hun reisvoorstellen zagen er goed uit. Samen met een dame van het bureau heb ik aardig wat over en weer gemaild en gebeld om de vlucht, accommodaties, reisbestemmingen en vervoer te regelen. Na enige tijd kwamen we tot een definitief reisplan en daarmee ook het kostenplaatje: bijna ¤6.000 voor met zijn tweeën. Gelukkig hadden we goed gespaard en hadden we dit er zeker voor over. Uiteindelijk is het ook geen groepsreis geworden, maar een zelfstandige reis waarin alle accommodaties al wel geboekt waren. Alles was dus al geregeld maar we moesten wel zelf van punt naar punt b komen. De reisagent verzekerde ons dat dit in Japan zeer goed te doen zou zijn.

Na het lange wachten, voorbereiden en lezen was het eindelijk tijd om te vertrekken. We vertrokken 8 oktober met de trein naar het vliegveld. Onze vlucht ging om 15:30 met een tussenstop in Dubai. We vlogen met KLM. De reis was erg lang, voornamelijk door de tussenstop in Dubai. Dit maakte de vlucht goedkoper, maar omdat je moet stoppen én omdat je over het dikste van de aarde moet vliegen, ben je meer dan 20 uur onderweg terwijl een directe vlucht al in 11 uur zou kunnen. Ik zou het als ik nog een keer zou gaan ook zeker niet weer via Dubai doen.

Dag 2 – Tokyo; aankomst

Uiteindelijk aangekomen (een dag later om 19:00 lokale tijd) moesten we nog onze JR pas ophalen; deze was geregeld via het reisbureau en daarmee zouden we de gehele reis onbeperkt met de meeste treinen kunnen reizen. Dit ging op zich best soepel en even later zaten we in de trein naar Shinjuku. Vanaf het station moesten we nog met al onze bagage naar het hotel lopen. Gelukkig had ik me voorbereid door offline maps te downloaden voor heel Japan zodat ik goed kon zien waar we waren en waar we moesten zijn. We zijn niet verkeerd gelopen en in ongeveer 15-20 minuten waren we bij het hotel. De wandeling er naartoe was heel relaxed (behalve dat we de koffers mee moesten slepen). Het was namelijk heel druk op straat en er stonden veel verkopers en mensen met flyers, maar we werden door NIEMAND aangesproken. Dat gaf ons de gelegenheid om vooral te kijken en in de lekkere avondtemperatuur door de winkelstraten te lopen.

Het inchecken bij Toyoko Inn Shinjuku ging een beetje moeizaam, maar uiteindelijk mochten we naar onze kleine, maar zeer complete kamer. Badkamer, met bad, douche, uitgebreid toilet (in Japan hebben vrijwel alle toiletten functies als verwarming, bidet etc), en een compacte slaapkamer. Na even snel opgefrist te hebben gingen we meteen weer naar butien want we hadden trek en hadden op weg naar het hotel een 'lopende band sushi tent' gezien. Daar gingen we dus maar even wat sishi snacken.

Voor degenen die het concept nog niet kennen, het is heel simpel: je gaat gewoon zitten aan een grote bar waar een lopende band overheen loopt en in het midden staan de sushi chefs. Aan de bar kun je kosteloos thee tappen uit een kraantje en er ligt vaak ook gember en wasabi. Als er iets voorbij komt wat je lekker lijkt, pak je het, tenzij er een vlaggetje in staat; dan is het speciaal besteld door iemand anders. Als je klaar bent, geef je dat aan, worden je bordjes geteld en reken je af. Per bordje was het zo'n 200 yen (¤1,50) meen ik.

Het was er erg lekker eten, maar helaas zat er een wel erg dronken Koreaanse Japanner naast ons die 3 woorden Engels sprak en een half uur een gesprek met ons wilde voeren met die drie woorden. We hadden geen flauw idee wast er aan de hand was maar uiteindelijk kwamen we erachter dat onze nieuwe vriend zowel ons eten, als ons ontbijt voor de volgende dag had betaald, want toen we weg gingen hoefden we niets af te rekenen en kregen we een mooi bakje sushi mee.

http://farm4.staticflickr.com/3752/9407979276_f9019d212e_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5510/9407971114_3c96470690_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5348/9405214165_c2622d6ac4_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3754/9407970926_4688fbd63b_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3720/9405422445_28b027a18c_s.jpg
Dag 3 – Tokyo; centrum en Akihabara

Bij de Toyoko Inn zit standaard ontbijt in de nachtprijs. We begonnen de dag dus ook met een echt Japans ontbijt: rijst en soep. De rijst was in mooie driehoekjes gevormd met een soort Cup-a-Soup poeder op de randen voor wat smaak. De miso soep ruikt vrij onappetijtelijk in de ochtend, maar na de eerste hap besef je je dat het een heel geslaagd ontbijt is. Ik merk dat ik dit ontbijt in Nederland af en toe wel mis.

De eerste dag hadden we gepland om vooral in Tokyo rond te lopen en kijken wat we zoal tegen zouden komen. We zijn daarom met onze rail pass naar centraal station gereisd om daar onze 'ontdekkingsreis' te beginnen. Met het plattegrondje van Tokyo bij de hand zijn we gewoon richting het centrum gelopen en ondertussen af en toe een winkeltje in. Na een kleine wandeling zijn we even in het gras tussen de bomen gaan zitten en wat ice tea gedronken. Overal op straat zijn vending machines te vinden waar je voor een schappelijk bedrag wat te drinken kan kopen.

Na onze korte rustperiode liepen we door naar het paleis en de paleiselijke tuinen. Daar hebben we even doorheen gelopen en genoten van de eerste echte beelden van het traditionele Japan waar we in de komende weken nog heel veel van zouden zien. De gebouwen met dakpannen met het familiewapen, tuinen met bamboe en vele tempels waren een mooi gezicht.

Vanuit daar zijn we via het kleine Book District (waar we hebben gelunched in een boekwinkel) naar Akihabara gelopen; het gadget district. Daar kijk je zowel op straat als in de winkels echt je ogen uit. De lichtgevende uithangborden, meisjes met lange benen in anime kostuums en gadget winkels met 7 of 8 verdiepingen; je kunt je er uren vermaken. Als je in Tokyo bent, kun je dit niet overslaan! We zijn daar een paar winkels in geweest en hebben niet zo veel gekocht maar wel enorm veel gezien. Van duizenden telefoonhoesjes, tot verdiepingen vol 'action figures' en automatische shampoo-in-je-haar-wrijvers. Het was echt prachtig om die enorme verdiepingen over te lopen en te zien wat je daar allemaal kon kopen wat we in Nederland uberhaubt niet verkopen, maar ook de varianten op normale producten zoals douchegel. Er zijn in deze megawinkels ook enorme afdelingen met 'euro apparaten'; van die apparaten die bij ons buiten de Chinees hangen waar je een euro of vijftig cent in gooit en je krijgt er een speeltje uit. In Japan staan deze in hun honderden in de winkels en daar krijg je speeltjes van One Piece, Dragonball Z en andere populaire en minder populaire anime shows en manga uit.

Vanuit Akihabara zijn we na een kopje koffie weer richting het hotel in Shinjuku gelopen. Daar kun je heel goed een hapje eten omdat Shinjuku ook wel het uitgaansdistrict wordt genoemd. Na een geweldige noodle soup en een paar biertje terug naar het hotel. Het eten in Japan is goed te betalen, maar voor bier betaalde we vaak bijna net zo veel als het eten.

http://farm8.staticflickr.com/7349/9406156433_fb051434ae_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3675/9407976438_005fd8e201_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3817/9405218739_4ee6650daf_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7281/9405216667_6a7d9f4c60_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7333/9405216201_9058f78717_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2843/9405214873_a7109eca25_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3693/9405214299_cf511e9688_s.jpg
Dag 4 – Tokyo; Ginza en Shibuya

In ons reisboekje lazen we dat Gina een spectaculair winkel district was en we hadden ons dus voorbereid op een lekkere shopping spree. Er waren in Ginza inderdaad ook veel winkels, maar vooral Bulgari, Tiffany’s, Chanel en dat soort. Wel leuk om al die winkels zo dicht bij elkaar te zien en de etalages in te kijken, maar we hebben alleen geld uitgegeven aan koffie. We zijn daarna redelijk snel vertrokken richting Shibuya; het teen fashion district.

Vanuit het metro station van Shibuya, kun je het bekende grote zebrapad zien. Eens per minuut gaan alle voetgangerslichten op groen en stroomt de kruising vol met kleurrijke Japanners. Vanuit boven is het een mooi gezicht, maar om er zelf in te lopen is nog een stuk leuker. In Shibuya hebben we wel redelijk wat geld uitgegeven, want er zijn daar genoeg meervloerse winkels met betaalbare modeartikelen en accessoires. Voor elk wat wils trouwens, want je kunt er ook emo-pruiken en Hello Kitty gothic laarzen kopen.

http://farm3.staticflickr.com/2833/9405212235_9ae2c47d93_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5513/9405211343_70e508b331_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7282/9407967752_bef04f751e_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5451/9408180852_f01d1f13e9_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3738/9405422923_0df0cdc306_s.jpg
Dag 5 – Tokyo; Ghibli Museum en Yoyogi Koen

Al voordat we naar Japan gingen wilde ik graag naar het Ghibli museum in het nabij Tokyo gelegen Mitaka. Het was een redelijke zoektocht om bij het museum te komen, maar met de hulp van een aardige seniore Japanner kwamen we aan. Als echte Hollanders liepen we naar binnen om een kaartje te kopen, maar dar kon daar niet. Bij de meeste musea en andere bezienswaardigheden kun je van tevoren een kaartje kopen en bij dit museum was het zelfs de enige manier. We werden naar een supermarkt inde buurt gestuurd om een kaartje te kopen voor een specifieke tijd. De dame van het museum zei ons dat er nog tijd was voor entree een uur later en daar gingen we dan maar mee akkoord.

Na een uurtje wachten in het lekkere weer, konden we naar binnen. Er mochten in het museum helaas geen foto’s gemaakt worden, maar er was zeker genoeg te zien. Het hele museum was ingericht als een huis welke je direct in een Ghibli film zou kunnen zien en door het hele huis waren items uitgestald op een manier waarop het niet leek alsof het een museum was, maar eerder een screeshot een één van de films van deze mooie studio. Er lagen tekeningen uit elk creatief proces van de films, modellen van enkele van de bekende karakters (voornamelijk veel van Totoro en zijn vrienden).

Aan het eind van ons bezoek konden we ook nog een unieke korte film bekijken welke niet buiten het museum wordt getoond. Het was een leuk verhaal zonder tekst (dus voor alle talen en culturen geschikt) over een broodmannetje en een heks. Na de film gingen we via de giftshop richting de uitgang. De shop is vrij prijzig, maar ze hebben wel echt heel veel leuke items, al heb ik mijn leukste Ghibli item in een winkel in Kyoto gekocht.

We waren redelijk kapot deze dag. Zowel door het actieve bezichtigen van de vorige dagen, maar ook de jetlag. Die is een stuk erger richting het oosten dan richting het westen en we hebben er allebei ongeveer 5 dagen last van gehad. We besloten dus een park op te zoeken en het rustig aan te doen. Nu hadden we ons niet heel goed in het park verdiept en merkten we bij aankomst dat het niet een park was zoals we dat hadden verwacht. De ingang was een enorm breed voetgangerspad welke je via een kilometer of 1,5 richting een altaar voor de overleden keizer Meiji en zijn gezin bracht. Langs te weg stonden enkele offergiften van verschillende landen voor de keizer in de vorm van wijn en sake.

http://farm4.staticflickr.com/3731/9408179324_9b7a42359f_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7289/9408179282_4677e13a62_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5345/9408178994_c591bef69f_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7427/9405420303_3c947838b4_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7385/9405419821_f90d0c4141_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7458/9408177072_c68f553d43_s.jpg
Dag 6 – Hakone

Een rustige treinrit en duizelingwekkende busrit brachten ons bij het Guesthouse Fuji in Hakone. We hebben daar onze bagage in de kamer gezet en zijn gelijk met de bus naar het meer gegaan vanwaar je in de verte Mount Fuji kunt zien. We hebben een boottocht over het meer gemaakt en via een wandeling door wat mooie tuinen aan de andere kant van het meer zijn we via een andere aanlegplaats van de boot weer teruggekomen bij de bushalte. We besloten echter nog niet terug te gaan naar het guesthouse, omdat je via een kabelbaan ook nog de berg op kon en vanaf de berg zou je Fuji nog beter kunnen zien. We hebben geen spijt gekregen van die beslissing want de uitzichten waren adembenemend. Bovenop de vulkanische berg was de lucht nauwelijks uit te houden (zwavel), maar het uizicht op Fuji in de zonsondergang maakte alles goed.

Bovenop de berg kon je ook zwarte eieren kopen die gekookt waren in de bronnen. Behalve de zwarte buitenkant was er verder niets bijzonders aan de eieren, maar het was wel een prima snack.

In het guesthouse hebben we nog van een warme Onsen genoten om zo klaar te zijn voor de lange reis (5 uur) naar Takayama de volgende dag.

http://farm4.staticflickr.com/3790/9405418693_2204a7b2d3_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3753/9408175996_911eda4473_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2862/9408174634_9edeffef48_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2856/9405413363_ee04fe09bf_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2883/9405413067_cab183f2f7_s.jpg
Dag 7 – Takayama

In Takayama waren vooral veel ‘authentieke’ Japanse huizen te zien, dus nadat we hadden ingecheckt in het even authentieke hotel Minshuku Iwatakan liepen we op de bonnefooi de stad in. Er waren vooral veel winkeltjes bedoeld voor toeristen en het was dan ook erg druk met (voornamelijk binnenlandse) groepen lopende fototoestellen (mijzelf meegerekend).

Verder was er in Takayama zelf vrij weinig te zien en het diende dan ook eigenlijk alleen als onze uitvalsbasis voor het uitstapje van de volgende dag. We hadden met het reisbureau geprobeerd of we konden overnachten in Shirakawa-Go, maar dat zat helemaal vol dus kwamen we in Takayama terecht.

Dag 8 – Takayama; Shirakawa-Go

’s Ochtends namen we de bus die ons in een klein uurtje naar het openluchtmuseum Shirakawa-Go bracht. Dit dorpje is nog gewoon bewoond, maar doet geen dienst meer als boeren- of vissersdorpje, maar biedt nu voornamelijk zijn mooie uitzichten aan toeristen aan. We hebben met veel plezier door het dorpje gelopen met af en toe een ijsje of drankje in de hand. We zijn ook nog de berg op geklommen om de huisjes van bovenaf te kunnen zien en dat was zeker de moeite waard.

In het dorpje was een festival aan de gang en we konden daarom een boeddhistisch ritueel (ik weet niet welk doel het had) van dichtbij zien. Er waren veel kraampjes met eten en we hebben dus lekker wat spiesjes inktvis en visballetjes gegeten.

De burg over, aan de andere kant van het dorp, is het openluchtmuseum. Dit zijn huisjes die van andere plaatsten in Japan naar Shirakawa-Go zijn verhuisd omdat ze op hun oorspronkelijke plaats weg gehaald moesten worden. Hiervoor moet je entree betalen, maar het is wel de moeite waard om binnen te kijken want het museum is erg leuk opgezet. Ook vind je hier uitleg over de bouwwijze, werkzaamheden en andere activiteiten in deze dorpen. In het museum kun je ook overal de huizen in, waar dat in het dorp vaak alleen bij de winkels kon en daar was dan weer weinig te zien door alle generieke ruggenkrabbers en hoedjes.
Terug in Takayama hebben we in een klein eettentje nog heerlijke Hida biefstuk gegeten. Ik kreeg die van mij rauw geserveerd op een warm plaatje. Ik kon dus zelf mijn biefstukje bakken. Dit had ik vanaf het begin niet meteen begrepen en at de biefstuk gewoon op de sashimi manier; rauw. Dat trouwens ook erg lekker want Hida biefstuk is enorm mals en zacht.

http://farm4.staticflickr.com/3825/9405424095_ca2df0530c_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2849/9405423793_3b180c1447_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5523/9408482104_cda288f893_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7451/9408480892_662b629118_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3668/9408479682_74637df43a_s.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3776/9405720837_d8f6af952a_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3747/9405718587_6b053e749d_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5472/9405718261_663e1a676b_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7323/9405713739_bc56e69695_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5338/9408472388_f3bbe8f22b_s.jpg
Dag 9 – Kanazawa

In Kanazawa zaten we, net als in Tokyo, in een Toyoko Inn. Volgens het boekje staat Kanazawa bekend om zijn Geisha- en Samoerai wijken en het mooie park. De Geisha wijk stond als eerste op het lijstje om te bezoeken en er zijn inderdaad enkele mooie Geisha huizen te bezoeken. Elk huis heeft zijn eigen entreeprijs, dus we zijn er eentje in geweest. Je ziet daarin vooral veel kammen en andere haaraccessoires uitgestald. Verder is het leuk te lezen over de rituelen in de huizen.

Van de Samoerai wijk was weinig te zien en daar waren we met een paar passen ook doorheen. We besloten toen maar door te lopen naar het zijde museum. Daar kon je mooie zijde kimono’s en kamerschermen bekijken en stonden doeken in alle fases van het proces uitgestald. Het was echt interessant om te zien hoe die doeken beschilderd werden en hoe lang er voor nodig is om ‘meester’ te worden in de kunst. Na het museum waren we te laat voor het park, dus zijn we weer een enorme winkel in gedoken voor wat eten en drinken.

http://farm8.staticflickr.com/7346/9405728917_00b966498b_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7386/9516067368_f7439111f7_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5344/9513277563_82f1d1c858_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5348/9516066438_2e642eb984_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5544/9408534316_638c7f605c_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7310/9408533918_3e0a89e35b_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2813/9408533438_b011f3965e_s.jpg
Dag 10 – Hiroshima; centrum en museum

Na check-in in het New Hiroden hotel in Hiroshima, zijn we op de tram gestapt richting de ‘A-bomb Dome’: het enige gebouw dat nog stond na de inslag. Dit gebouw lag ongeveer in het midden van de impact, waardoor het dus minder van de kracht heeft hoeven verduren. Het is een indrukwekkend gezicht, maar alleen met de gedachte erachter. Het gebouw doet verder gewoon aan als een kapot gebouw.

In het centrum van Hiroshima is eigenlijk alles vernoemd naar óf de vrede of de atoombom. Je hebt dus peace memorial park en het atoombommuseum etc. De route van de A-bomb Dome naar het museum is bezaaid met monumenten, eeuwig-brandende vlammen en parken. Het regende flink en daardoor was de sfeer nog droeviger dan het al was door alle tragische monumenten voor één van de grootste rampen uit de Japanse geschiedenis. De regen weerhield de duizenden bezoekers van het museum niet van hun bezoek en ik moet zeggen dat het er van buiten uitzag alsof we enorm lang zouden moeten wachten, maar we konden eigenlijk meteen doorlopen.

In het museum wordt je bij elke afslag droeviger en het heeft echt een enorme impact op je. Dat komt vooral doordat de ramp zo persoonlijk wordt gemaakt. In het begin wordt de algemene geschiedenis en gebeurtenissen verteld, maar later gaat het vooral om de persoonlijke verhalen: een klein meisje die de ramp overleefde, maar enkele dagen later na enorm leiden aan haar brandwonden overleed, boodschappen en testamenten in de dakpannen en stenen gekrast en ga zo maar door. Vooral de gesmolten voorwerpen waren indrukwekkend om te zien omdat het aantoonde hoe enorm heet de atoomgolf na de ontploffing heeft moeten zijn. Metaal en plastic verwacht je wel, maar dat stenen ook smolten door de hitte en dakpannen deels vloeibaar werden, is toch wel indrukwekkend.

Nog een eindje verderop ging het over de lange termijn gevolgen van de bom en die had niemand kunnen voorzien, omdat dit de eerste bom was die viel. Mensen die blind werden, kanker kregen en dan later natuurlijk nog de problemen bij nieuwe geboortes. Op een gegeven moment wordt het allemaal wel erg veel en moet je even gaan zitten. In het begin van het museum staan een paar muren waar brieven op zijn geplakt van de premier van Japan aan alle staatshoofden die nog atoomproeven uitvoeren met de vraag of zij daar mee op willen houden. Er hangen echt honderden brieven. Alles in het museum is erg indrukwekkend en ik zou je zowel aan- als afraden er heen te gaan. Je moet het eigenlijk wel gezien hebben, maar leuk is het zeker niet.

Na het museum zijn we in een restaurantje gaan zitten en daarna zijn we vroeg naar het hotel terug gegaan en hebben we een film gekeken om even bij te komen van de dag. Toen hebben we ook besloten de volgende dag een uitstapje buiten Hiroshima te doen, omdat het toch wel erg deprimerend was.

http://farm8.staticflickr.com/7344/9405776079_38af2bb057_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3786/9408533090_5cf8abdf99_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2823/9408532312_d66f2aa857_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7345/9408532244_96113f0dc0_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5455/9408532140_24bfa89073_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7421/9405774725_796d1cccb5_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3722/9513276315_3586aeb076_s.jpg
Dag 11 – Hiroshima; Miyajima

Nabij Hiroshima ligt het eiland Miyajima. Dat leek ons wel het bezoeken waard en we namen ’s ochtends de trein en de boot naar het boeddhistisch significante eiland. Waarom dit eiland nu zo bijzonder was voor de boeddhisten is mij niet bekend, maar al wanneer je het eiland nadert zie je dat er een grote tempel aanwezig is door de grote oranje poort in het water.

Eenmaal aan wal besloten we fietsen te huren zodat we gemakkelijk een groot deel van het eiland konden bezoeken. We fietsten naar de tempel en hebben het bijbehorende museum ook bezocht. De tempel was erg mooi en toen we aankwamen stond een deel nog onderwater, maar na een paar meter liepen we op het droge. In het museum waren mooie samoerai pakken en zwaarden te zien. Na het museum liepen we door de tempel weer terug naar onze fietsen en zijn we door de winkelstraat naar het park gefietst. Er zijn best wel wat leuke winkeltjes op Miyajima, al is het grootste deel toeristenspul.

Het park was erg mooi en na een wandeling konden we ook nog de kabelbaan naar boven op de berg nemen om het bedevaartsoord daar te zien. Dat hebben we gedaan en ik heb daar nog wat wierrook aangestoken aan de vlam die zo’n 1200 jaar geleden is aangestoken en nog steeds brandt (volgens de beschrijving in elk geval). Bovenop de berg was niet veel meer te zien dan halverwege de berg, maar het was een leuke wandeling. Na de kabelbaan terug naar beneden hebben we een ijsje uit een automaat gehaald en lekker door het park terug gelopen naar onze fietsen om weer huiswaarts te gaan.

http://farm4.staticflickr.com/3705/9405773837_ae17d99869_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7334/9405772767_63d6b67e61_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7384/9408529232_370be5e868_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2872/9408528546_bd3e819dc8_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7351/9408527938_a15e5eb976_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5486/9408525538_e968d465d7_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7441/9408523892_dc51310dd3_s.jpg
Dag 12 – Beppu

De grootste toeristische attractie van Beppu zijn de vele het bronnen. Die hadden we dus op onze enige dag daar op het lijstje staan. Met de bus moesten we vanaf hotel Seawave (nabij het centraal station) de stad uit om bij het 'bronnendistrict' te komen. We hebben een pas gekocht voor alle bronnen. Ik weet niet meer precies, maar er zijn er een stuk of 8 en die zou je in één dag allemaal kunnen zien. Wij hebben er geloof ik zo'n 6 gedaan.

De bronnen hebben allemaal een andere naam en de naam zegt wat over de eigenschap van de bron. Zo is er de rode bron, de geiser bron etc. Deze stomende bronnen zijn redelijk indrukwekkend; zowel in hoe ze er uit zien als hoe ze ruiken. De zwavellucht komt je vaak al van buitenaf tegemoet.

De eerste bron was vrij standaard, maar bij de tweede bron fokten ze alligators. Dat was wel mooi om te zien want die beesten zaten best dicht op elkaar en sommigen waren redelijk chagrijnig tegen elkaar. Ze hadden ook een skelet van de grootste alligator die ze daar hadden gehad opgezet en dat was inderdaad een aardig groot beest.

In de volgende bron hadden ze heel veel mooie planten en de bron erna was bijna een hele dierentuin op zich. Dit was wel een hele treurige plek door hoe de dieren gehuisvest waren. Er stond een enkele olifant in een grote betonnen ruimte met metalen tralies. Hij stond een beetje authistisch heen en weer te wiegen en kwam alleen een beetje in beweging als toeristen koekjes gooiden. Die koekjes kon je dan bij de kooien voor 200 yen kopen. Veel van de beesten waren dus ook al nauwelijks meer geinteresseerd in de koekjes. Hetzelfde treurige beeld zagen wij de apen en een nijlpaard.

De rode bron was weinig indrukwekkend omdat deze erg inactief was en ja, hij was dan wel een roestige kleur maar verder was er weinig te zien. De laatste bron waar we waren was een spuitende bron en na een kwartiertje wachten konden we inderdaad getuigen zijn van een vrij kleine geiser.

http://farm3.staticflickr.com/2878/9408522188_03503ecff1_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2863/9405764491_b17aae6e61_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5330/9405764001_2c06235320_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2814/9405744063_f60788f551_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3816/9405762703_5c8ddd7d5f_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3756/9408613330_a0f614be93_s.jpg
Dag 13 – Nagasaki

In Nagasaki hadden we het Chisun hotel als uitvalsbasis. Vanuit daar zijn we met het reisboekje en plattegrond in de hand de stad in gelopen. Onderweg zijn we een paar mooie tempels tegen gekomen, waarvan er één in de vorm was van een schildpad met boeddha op zijn rug en de ander was een Chinese tempel met veel versieringen. We zijn beide tempels in geweest en beiden waren niet spectaculair maar wel mooi en interessant genoeg om even in geweest te zijn.

Nagasaki heeft een mooi cultuurmuseum en we besloten dat we niet de hele dag naar tempels wilden kijken, dus zijn we het museum in geweest. Het leuke is dat Nagasaki veel te danken heeft aan Nederland, omdat Japan 200 jaar lang dicht is geweest voor het buitenland, maar de Nederlanders konden toch via Nagasaki handel drijven met het land. Daardoor is Nagasaki een rijke handelsstad geworden. Wij werden door één van de curators dan ook zeer enthousiast toegsproken toen hij vernam dat wij Nederlanders waren. Er is veel te zien in de geschiedenis van Nagasaki die met Nederland te maken hebben. Zo zijn er woordenboeken, Nederlandse vlaggen en kostuums etc. Wij hebben in de souvenirsshop zelfs een namaak Deltsblauw kopje gekocht met VOC er op.

Het museum is erg groot en je kunt er gemakkelijk een paar uurtjes rondlopen. Nadat we dit hadden gedaan, gingen we naar de interactieve vleugel waar het museum, waar een toneelstuk opgevoerd zou worden. Op de grond gingen we tussen het publiek zitten en we waren daar getuigen van een rechtszaak in de feudale tijd. Alles werd in het Japans gespeeld, maar dat was eigenlijk wel leuk. Naderhand konden we met de belangrijkste man uit het toneelstuk nog op de foto.

http://farm8.staticflickr.com/7405/9408611984_124311ccd3_s.jpg http://farm3.staticflickr.com/2866/9405852487_d0b45f2e79_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5443/9405851523_f09094a9a6_s.jpg http://farm4.staticflickr.com/3785/9408609444_e6600efd6f_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7337/9405850823_cf8d9192d8_s.jpg http://farm8.staticflickr.com/7296/9408608564_b0f98bc5f8_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5465/9408608568_7aff6d564c_s.jpg
Dag 14 – Kyoto; Aankomst

De reis van Nagasaki naar Kyoto was erg lang en we kwamen dus ook redelijk laat in Kyoto aan. Die dag hebben we dan ook verder niet zo veel gedaan behalve inchecken in hotel Karasuma, wat eten en onze trips voor de volgende dagen plannen.

Dag 15 – Kyoto; Nijo-Jo, parade en zen-tuinen

Er zou aan het eind van de ochtend een parade zijn met mensen in traditionele klederdracht en met koetsen e.d. Vroeger op de ochtend hadden we dus nog tijd om iets anders te zien, voordat we richting het centrum moesten om wat van de parade mee te pikken. Het Samoerai kasteel Nijo-Jo (Jo betekent kasteel), was onze keus.

Helaas mocht je vrijwel in geen enkel kasteel binnen foto's maken. Zo ook hier. Nijo-Jo is een ergn indrukwekkend gebouw van buiten, maar net zo indrukwekkend van binnen. Het leuke aan de vloer in Nijo-Jo is dat het een zogenaamde Nachtegaal vloer is. Dat betekend dat er speciale spijkers tussen de houten planken zitten, die piepen wanneer er druk op wordt gezet. Zo konder de Samoerais eventuele indringers horen voordat ze ze konden zien; erg handig bij Ninja's. Het is erg grappig om door het kasteel te lopen en dan hoor je een luid gepiep om de hoek komen en een paar tellen later komt er een groep toeristen de hoek om.

Binnen in het kasteel waren veel wandschilderingen en houtkunst te zien. Buiten het kasteel waren er veel verschillende soorten tuinen en kon je tegen betaling een tradioneel kopje thee drinken. Daarbij zit je op de grond, wordt je thee ingeschonken door een dame in kimono en krijg je een poeder-achtig koekje bij je thee. Het was wel een leuke ervaring.

Het was inmiddels tijd geworden om richting het centrum te gaan voor de parade. Precies op tijd vertrokken de eerste 'parade paardjes' vanaf het paleis in het midden van Kyoto. Een minuut of 10 later kregen wij de eerste blikken van de parade vanaf het kruispunt waar wij stonden. Slechts één kant van de weg was afgesloten, dus af en toe werd ons zicht geblokkeerd door een passerende bus. De parade zelf was wel leuk, maar liep vrij langzaam en stond af en toe helemaal stil. Na een uur hadden we wel genoeg mannen in verschillende kostuums, op paarden, met kisten, fluiten, hoeden etc. gezien en besloten we nog een derde activiteit te ontplooien op die dag.

Volgens het boekje was er net buiten het centrum van Kyoto een mooie Zen tuin te zien en dit leek ons wel interessant. Met de bus zijn we een stukje gegaan en de rest hebben we te voet afgelegd. Er was daar een enorm tempel complex en het was dan ook even zoeken voordat we de juiste tempel met bijbehorende tuinen hadden gevonden. Het was geen grote tempel en dus ook geen grote tuin, maar het was inderdaad wel erg rustgevend. Voor degenen die het niet weten; een Zen tuin bestaat eigenlijk niet uit zo veel planten, maar voornamelijk uit zand en/of grind, wat in een patroon geharkt is. Daartussen liggen dan grote stenen en staat bijv. een bonzai of buxus-achtige planten die in vormen zijn geknipt. Helaas mochten we ook hier geen foto's maken, maar we hebben wel even in alle rust kunnen genieten van de prachtige regelmaat en lijnen in de tuin.

Er zou daar in de buurt ook nog een bamboebos zijn, maar dat hebben we niet kunnen vinden, of we zijn er doorheen gelopen maar het was niet wat we er van hadden verwacht. Er was namelijk wel een paadje dat aan beide kanten grote takken bamboe naast zich had, maar de bamboe groeide achter hekken. Al met al wel een leuk gezicht, maar gaf ons geen bos gevoel, dus misschien hebben we het bos gewoon gemist.

http://farm4.staticflickr.com/3816/9405849045_898da4834a_s.jpg http://farm6.staticflickr.com/5541/9405848611_4af9c7cf</div><p class=Volgende: 3 weken rondreis in Japan [Deel 2] 08-'13 3 weken rondreis in Japan [Deel 2]
Volgende: Magic Truffels 02-'12 Magic Truffels

Reacties


Door Tweakers user klenser, vrijdag 16 augustus 2013 17:14

Mooie en duidelijke reportage door hoofdstukken met bijbehorende foto's. Good job!

Door Tweakers user Xepos, zaterdag 17 augustus 2013 01:26

Het valt me echt op hoe ordelijk en schoon Japan is vergeleken met China...
Leuk geschreven trouwens.

Overigens ik denk dat een reis naar Japan wel iets langer duurt dan 11 uur. Vanuit Brussel richting Beijing doe ik er ongeveer 10-10.5 uur over. Tokyo ligt iets verder en lager. Maar soms is zo'n tussenstop wel fijn, dat vind ik dan want dan kun je even je benen strekken. Maar ieder zijn eigen voorkeur natuurlijk.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 augustus 2013 01:58]


Door Tweakers user beOnt, zaterdag 17 augustus 2013 20:10

Bedankt hiervoor. Heel interessant!

Door Tweakers user jabero_again, zondag 18 augustus 2013 10:31

Het bamboebos ligt achter de gouden tempel, als ik het me goed herinner.
Nooit geweten dat bamboe zo hoog kan worden! Je loopt niet tuseen de bamboe maar door een pad door het bos. Maar nog steeds interessant. Kyoto in het voorjaar met de cherrieblossom is echt geweldig!

Oh, en vliegen naar Tokyo is inderdaad iets van 11 uur heen en 12 uur terug. Eerst stukje naar het noorden en daarna over syberie en zo weer omlaag naar Japan =o)

Door Tweakers user pres_lincoln, zondag 18 augustus 2013 20:29

Bij mij ook op de 1e plaats om nog eens zien te komen, maar dat zal (iig voorlopig) nog wel even bij een droom blijven. Het reisverslag is erg prettig om te lezen zo met de foto's! Absoluut complimenten!

Door Tweakers user Hazi, maandag 19 augustus 2013 10:42

Mooi verslag, wil er gelijk weer naar toe.

Ben er zelf ook "pas" geweest, in mei voor 3 weken.
Alleen dan met Djoser.

Als je in de buurt ben van Kyoto had je eigenlijk een dagje Nara moeten doen.
Heel apart dorpje waar de herten heilig zijn en dus gewoon door heel het dorp/stadje los lopen.

Japan is een land die ik iedereen kan aanraden als je van cultuur snuiven houdt.
Terrasjes zijn er echter gewoon niet te vinden.

Opvallend is ook hoe schoon het daar is terwijl pullenbakken bijna nergens te vinden zijn op straat.

Door Tweakers user Themperror, maandag 2 september 2013 21:31

Heel toevallig, ik ben in de perioude 4 tot 20 augustus ook in Japan geweest, maar dan alleen Tokyo, dus Shibuya,Akihabara,Ginza,Roppongi en al die districten zijn wij geweest, ik zie ook elke foto die je gemaakt hebt ben ik zowiezo langsgelopen op precies dezelfde plek.. Ik was mijzelf al aant zoeken haha.

Zeer leuk land, heb alleen meer dan 2 weken nodig om heel tokyo goed te ontdekken..

Ik mis de goedkope drinkautomaten :'(
(btw de prullenbakken zijn vaak verborgen in de buurt van de drink automaten zijn we na 1 week achtergekomen)

Verder moet ik zowiezo wel nog 1 keer terug voor het natuur gedeelte van japan, vooral Kyoto nog zien, Mount Fuji was er helaas niet ingekomen hoewel we wel graag wouden en dan nog het noorderlijke deel (en als het kan de eilanden nog)

[Reactie gewijzigd op maandag 2 september 2013 21:38]


Door Tweakers user NoUseWhatsoever, dinsdag 3 september 2013 12:47

Themperror schreef op maandag 02 september 2013 @ 21:31:
Heel toevallig, ik ben in de perioude 4 tot 20 augustus ook in Japan geweest, maar dan alleen Tokyo, dus Shibuya,Akihabara,Ginza,Roppongi en al die districten zijn wij geweest, ik zie ook elke foto die je gemaakt hebt ben ik zowiezo langsgelopen op precies dezelfde plek.. Ik was mijzelf al aant zoeken haha.

Zeer leuk land, heb alleen meer dan 2 weken nodig om heel tokyo goed te ontdekken..

Ik mis de goedkope drinkautomaten :'(
(btw de prullenbakken zijn vaak verborgen in de buurt van de drink automaten zijn we na 1 week achtergekomen)

Verder moet ik zowiezo wel nog 1 keer terug voor het natuur gedeelte van japan, vooral Kyoto nog zien, Mount Fuji was er helaas niet ingekomen hoewel we wel graag wouden en dan nog het noorderlijke deel (en als het kan de eilanden nog)
Ik wil inderdaad ook nog graag een keer terug, al heb ik meer gezien dan Tokyo. Ik wil graag ook nog het noorden doen op eenzelfde manier, maar wanneer dat er qua financiën in zit, weet ik nog niet :S

Is er in Tokyo trouwens genoeg te zien en doen voor ruim 2 weken? Dat zou dan voor een kortere en evt goedkopere trip naar Japan ook een optie zijn. Ik vond dat ook wel de leukste stop in onze reis.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 september 2013 12:48]


Door Tweakers user suaishun, vrijdag 6 september 2013 14:30

dit klinkt een beetje als de rond reis die ik verleden jaar heb gemaakt!
op een paar plaatsen na hebben we bijna het zelfde reis schema gehad :)
ik ben nog naar osaka geweest en een paar verschillende dagtrips waaronder nikko en nara.

over je verslag van takayama ben ik het niet eens er was daar ook voldoende te bezichtigen.
voornamelijk tempels en heel veel burial grounds.

Reageren is niet meer mogelijk